Annette Nieuwland Sieraden


Over mijzelf


Mijn leven staat altijd in het teken van creatief denken. Hoe geef ik vorm aan mijn gedachten, mijn ideeën? Mijn inspiratie haal ik overal vandaan, gewoon lopend door de stad, snuffelend op rommelmarkten, bladerend in tijdschriften, exposities, verhalen, gedichten, een foto, een beeld.....


10 jaar had ik een winkel in speelgoed van natuurlijke materialen: Tomte Tummetot in Amersfoort. Eigenlijk moet ik zeggen speelgoed dat aanzet tot creativiteit, het zelf zoeken naar oplossingen, leuke vondsten. In onze winkel werden cursussen gegeven in het maken van figuren voor de seizoentafel, de zonnekind poppen en de techniek van het vilten. We ontwierpen zelf een aantal van onze producten die we in houtateliers lieten maken en op scholen gaven we lezingen over het belang van spelen en goed speelgoed.


Erg leuk vond ik het ontwerpen en inrichten van onze stands op de diverse beurzen waarop wij stonden (Ik heb in die tijd ook voor andere bedrijven de etalages verzorgd). Toen mijn kinderen van de Vrije School naar het gewoon middelbaar onderwijs wilden en ik inmiddels 10 jaar met de winkel bezig was, vond ik het tijd om mij verder te ontplooien. Ik ging in een galerie voor moderne kunst werken, het Anna Paulownahuis/galerie Wind, Soest. Daar heb ik ruim 3 jaar gewerkt, veel geleerd, veel gezien.


Een opleiding Textiele Werkvormen had ik jaren geleden al gevolgd, ook les in gegeven, maar wat wilde ik verder?

Ik kwam in contact met de sieraden ontwerpers Erna Huppelschoten en Karin Kortenhorst. Dit was wat ik zocht: heel kleinschalig bezig zijn, het leren van de fijne metaal bewerkingstechnieken, zoeken naar mooie vormen, het experimenteren met diverse materialen (mijn voorliefde voort textiel bleef).


Het ontwerpen van sieraden heeft iets introverts, het is heel rustgevend. Ruim 3 jaar heb ik met heel veel plezier op de Scholen in de Kunst lessen bij ze gevolgd, om daarna mijn eigen pad te kiezen.


Bij o.a. Maria Hees en Eric Goede heb ik cursussen gevolgd om mijn technieken en materialen kennis verder te ontwikkelen.


Sinds een paar jaar werk ik in Musiom in Amersfoort. Dit museum toont werk van Nederlandse hedendaagse kunstenaars geboren rond de jaren vijftig van de vorige eeuw. Een inspirerende plek met fijne collega's.